معرفی کارگروه گفتمان و استراتژی شورای مدیریت گذار

هدف و وظایف کارگروه

این کار گروه به عنوان یکی از کارگروه های شورای مدیریت گذار شکل گرفت و خود را به عنوان جمع و کارگروهی تعریف کرد که وظیفه پی گیری روندهای استراتژیک سیاسی در ایران و درباره ایران ، کار روی مسائل پروبلماتیک و گرهی در جنبش، تولید و طرح گفتمان و تدقیق و ترسیم نقشه راه در گذر از جمهوری اسلامی با کارمستمر روی استراتژی سیاسی را برعهده می گیرد. در همین راستا کارگروه می کوشد ضمن اتکا به دستاوردها و منابع علمی به مسائل عینی و واقعی در عرصه سیاست و جامعه بپردازد و از تبدیل شدن به یک گروه اکادمیک اجتناب کند. 

اعضا و همکاران کارگروه

جمعی از کارشناسان، شخصیت ها و کوشندگان سیاسی  از اعضا و همکاران این کارگروه هستند. 

کارگروه گفتمان و استراتژی با سازماندهی جدید، اولین نشست خود را در تاریخ ۲۲  آگوست ۲۰۱۹ برگزار کرد. نشست های آن به طور منظم در آغاز هفتگی و سپس هردو هفته یکبار برگزار می شود. آقایان حمید آقائی، شهریار آهی، حسین علوی، مهران براتی، آرام حسامی، منوچهر مقصودنیا، کمال آذری، یزدان شهدائی، حسن شریعتمداری، محمود تجلی مهر، اسماعیل نوری علا، عبداله مهتدی و فریدون احمدی و خانم گلاله شرفکندی در جلسات و نشست های کارگروه گفتمان و استراتژی شرکت می کنند و با آن همکاری دارند. دبیر و مسئول این کارگروه  فریدون احمدی است.

موضوعات و عرصه های کار

موضوعات مختلفی تاکنون در کارگروه مورد بحث قرار گرفته اند که از جمله عبارت بودند از: موضوع گذار، مفهموم آستانه گذار، مساله آلترناتیو و رویکرد شورای گذار در این زمینه، همکاری های پروژه ای یا اتحادهای سیاسی، کنگره ملی، فدرالیسم و عدم تمرکز، پس از خیزش آبان نقش و جایگاه اقشار مختلف اجتماعی و تغییر رفتارهای طبقاتی، ترفندهای رژیم در قبال اعتراضات، ضرورت شکل دهی یک ستاد عملیاتی، ضرورت تشکیل کمیته های اعتصاب، رهبری میدانی و مدیریت سیاسی، مساله تغییر گفتمان و پایه اجتماعی در درون حکومت و بریده شدن امید نظام از “مستضعفان”، آسیب شناسی خیزش آبان، نوع نگاه به مساله خشونت در مبارزه سیاسی، گفتمان های مطرح شده از سوی رژیم،  مخاطبین شورای گذار(الیت یا توده مردم) و رابطه آن با شرایط سیاسی، برخی مسائل مربوط به سازماندهی و ساختار شورا و …

برنامه کارگروه

گروه در ادامه کارخود، برنامه ای تنظیم کرد و مورد تصویب قرار داد. این برنامه در دو بخش  برنامه های اجرائی و موارد مضمونی تهیه شده بود. 

بروز رویدادهائی چون خیزش آبان ۹۸، نمایش انتخاباتی مجلس نظام، و بعدتر پاندمی کرونا وظایف دیگری را نیز در برابر کارگروه قرار داد که برنامه تدوین شده را با تغییراتی همراه کرد. 

حاصل کار و نتیجه بحث های کارگروه در قالب مقالاتی با امضاهای فردی و جمعی، ارائه پیشنهادهای معین به ارگانهای تصمیم گیر و اجرائی و یا به شکل برگزاری سمینارها و نشست های درونی و بیرونی عرضه شدند. در مواردی نیز همگرائی فکری هنوز در حدی نبود که بتواند به تهیه سند و یا مطلبی با امضای جمعی و ارگانی بیانجامد. 

برخی عرصه های مضمونی در برنامه کارگروه

  •  جمهوری اسلامی و امر فروپاشی. بررسی ارزیابی های گوناگون از حدت و سرعت  این روند. این مقوله بویژه از نظر همراه کردن بخش هایی از اپوزیسیون مخالف نظام که ارزیابی دیگری از وضعیت جمهوری اسلامی دارند حائز اهمیت است؛
  • نقشه راه تا تشکیل مجلس موسسان، توضیح جایگاه کنگره ملی، دولت انتقالی و مجلس موسسان در استراتژی گذار؛
  • تبیین تئوریک رویکرد گذار خشونت پرهیز با اتکا به جنبش های اعتراضی و مطالباتی؛ 
  • نحوه فرارویاندن جنبش های اعتراضی، مدنی و معیشتی به جنبش های سیاسی با سمت گیری گذر از نظام؛
  • نحوه شکل گیری یک رهبری سیاسی تاثیر گذار و دارای نفوذ کلام در جامعه، از رهبران سیاسی و میدانی و نخبگان داخل کشور  در همیاری و همکاری با شورای مدیریت گذار؛ 
  • تحلیل وضعیت و رفتار اجتماعی بخش ها و اقشار مختلف جامعه در ربط با امر گذار؛ 
  • نحوه ایجاد پیوند میان خواسته ها و اعتراضات تهی دستان و محرومان جامعه با دموکراسی و آماج های آزادیخواهانه و خواسته ها واعتراضات طبقه متوسط شهری؛
  • بررسی  ابتکارات و کمپین های ضرور و مناسب در رابطه با رویدادهای مختلف سیاسی.

 

فریدون احمدی، دبیر کارگروه گفتمان و استراتژی شورای مدیریت گذار